Riporter: Hogy értékeled a mai napot?
Szűcs Gábor:
Mindenképpen hasznosnak tartom. Eddig csak beszéltük a Hősökkel, hogy hogyan is kell egészséges alapanyagokból tápláló és finom ételeket főzni, illetve készen kapták meg . Most, hogy már betekintést nyertek a konyhánkba, reméljük saját maguk is el tudják készíteni ezeket az ételeket.


Riporter: Milyen összefüggéseket látsz az Élj Aktívan Program és az Avokádó céljai között?
Szűcs Gábor:
Elsősorban azt, hogy mindkettő célkeresztjében az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás szerepel. Az Avokádónak is küldetése, hogy minél több ember elsajátítsa a tudatos, egészséges táplálkozás mikéntjét.


Riporter: Mit gondolsz a Hétköznapi Hősökről?
Szűcs Gábor:
Amikor bekerült az Avokádó a Programba, akkor én rögtön szimpatizáltam a programmal, hisz ahogy a nevében is benne van, hétköznapi emberekről és hétköznapi embereknek szól. „Rátereli a jó útra” egy egész stáb azokat az embereket, akik tudják, hogy valami nincs rendben a testükkel, lelkükkel. Nem kell hozzá celebnek vagy gazdagnak lenni, hogy erre az útra ráléphessenek. Három ember példáján mutatja ezt be a program.


Riporter: Mit kell tudni az Avokádóról?

Szűcs Gábor:
Az Avokádó Ételmanufaktúra egy olyan vállalkozás, amely hiánypótló a piacon. Egészséges táplálkozásra tanítja az embereket. Azoknak az embereknek is készítünk ételeket, akiknek már valamilyen egészségügyi problémájuk van, mint például laktózérzékenység, diabétesz, szív-és érrendszeri probléma. Segítséget nyújtunk számukra , hogy milyen ételeket tanácsos enniük és abszolút egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni. Ehhez szaktanácsadói stáb van a hátunk mögött, akik szakmai szempontból alátámasztják a tanácsokat, konyhafőnökünkkel közösen alakítják ki a speciális ételsorokat. Kiszállítunk magánembereknek, bioboltoknak és óvodáknak is.
Kerüljük azokat a nagyon elterjedt és közkedvelt alapanyagokat, mint a sertés, marha és pulyka. Csirkét is csak termelőtől vásárolunk. Hogy mégse legyen egyoldalú a húsválaszték, borjú-, bárány-, nyúl- és vadhúst használunk az ételekhez.
Köszönhetően a korszerű konyhatechnológiánknak, teljesen sajátos eljárásokkal készítjük el az ételeket, mint egy hagyományos konyhában. Másképp párosítunk, másképp sűrítünk, és emiatt az ételeink íze frissebb és ízletesebb lesz. A változatosság is fő szempont nálunk. Csak abban az esetben ismétlünk a menüben bármit, amennyiben azt a megrendelő igényli. Hagyományosnak nevezett ételeket is lehet nálunk kapni, de ezeket is vákuum alatti főzéssel készítjük, így a sajátos ízvilág itt is tapasztalható. A vákuumos eljárás teszi lehetővé, hogy az ételek elkészítése után az alapanyagok íze megmarad, a halnak halíze, a nyúlnak nyúlíze van, nem viszi el a fűszerezés sem, de legfontosabb előnye ennek az eljárásnak, hogy az elkészítés során az ételből nem vesznek el az értékes ásványi anyagok.


Riporter: Mesélnél kicsit bővebben az alapanyagok beszerzéséről?
Szűcs Gábor:
Természetesen. Nagy előnyben részesítjük a helyi őstermelőket. Ezzel nem csak támogatjuk őket, de garanciát is tudunk vállalni az ízre és a minőségre is egyaránt.
Rengetegféle alapanyagot kell felhasználnunk, például egy hétvégi vásárlás alkalmával több, mint 40 féle gyümölcsöt, zöldséget kell beszereznünk és itt kizárólag magyar termékekről beszélünk.

Egyébként főzőtanfolyamokat is indítunk, főleg azoknak, akik a vegán étkezést szeretnék megismerni, elsajátítani, illetve a makrobiotikus étkeztetést. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy workshopot: akiket érdekel, eljönnek az Avokádó konyhájába, együtt főzünk, sütünk velük és hasznos tanácsokkal látjuk el őket közben.

Ami nekünk nagy megtiszteltetés, hogy munkánkra több szakmai szervezet is felfigyelt. Számunkra ez sokkal többet jelent, mintha lenne egy celeb arca a cégnek.
Hogy kik is ezek a szervezetek? Többek között A SzívSN Országos Betegegyesület, a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete, érdeklődik az Avokádó iránt a Fogyatékosok Országos Szervezete is. Reméljük, hogy egyre több szervezettel sikerül majd olyan megállapodást kötnünk, hogy minél jobban elterjedhessen az egészséges étkeztetés az országban.

iPhonegraphy

Képek a konyhánkból: